21 mart.

Germania avertizează utilizatorii antivirusului Kaspersky asupra unor riscuri de hacking, compania rusă se apără

Instituția oficială de securitate cibernetică a Germaniei, BSI, avertizează utilizatorii antivirusului Kaspersky că ar exista riscuri ca produsele companiei rusești să fie utilizate de către statul rus pentru a sparge a le sistemele informatice, dar compania rusă de cybersecurity se apără,  acuzând autoritatea germană de evaluări pe criterii politice.

Autoritatea germană BSI a transmis că firma moscovită Kaspersky ar putea fi obligată de statul rus să-i permită să spargp sisteme informatice din străinătate – relatează Reuters. De asemenea, agenții ruși de informații ar putea să spargă sistemele Kaspersky, fără ca producătorul de soluții antivirus să știe, hackerii statului rus urmând astfel să pătrundă în sistemele informatice ale clienților companiei.

În contextul actual al războiului Rusiei împotriva Ucrainei,  în care Uniunea Europeană a sancționat o serie întreagă de companii rusești, cei de la Kaspersky acuză agenția germană de securitate cibernetică de faptul că nu și-ar fi bazat evaluarea pe elemente tehnice, ci pe criterii politice.

De asemenea, compania rusească precizează că din anul 2018 și-a mutat infrastructura de procesare de date în Elveția, iar statisticile furnizate de clienții săi sunt procesate la servicii Kaspersky Security Network situate în mai multe țări, printre care Canada și Germania.

Kaspersky mai afirmă că este o firmă privată de securitate cibernetică care operează la nivel global și, „în calitate de companie privată, nu are nicio legătură cu guvernul rus sau cu orice alt guvern”.

„Noi credem că dialogul pașnic este singurul instrument posibil pentru rezolvarea conflictelor. Războiul nu este bun pentru nimeni” – mai spune marți Kaspersky, într-un comunicat.

Kaspersky Lab este unul dintre liderii mondiali ai pieței de produse antivirus, cu sute de milioane de utilizatori. Compania a fost fondată la Moscova, în anul 1997, de IT-istul rus Evgheni Kaspersky, alături de Natalya Kaspersky (soția sa de atunci) și de Alexey De-Monderik și Vadim Bogdanov.

Leave a reply